Omuz kolumuzu gövdemize bağlayan ve kolumuzun fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan birden fazla eklemden oluşan bir komplekstir. Çok hareketli bir eklemdir. Omuzun stabilitesinde kemikler kadar kaslar ve tendonlarda yer almaktadır.
Omuz ağrısı klinikte çok sık rastladığımız bir problemdir. Omuz ağrısında ağrı devamlı olabilir ya da hasta ara ara ağrısı olduğunu söyleyebilir. Sadece kolunu hareket ettirdiğinde ağrısı olduğundan yakınabilir. Bazen bir kaç gün sürüp geçer, bazen de tıbbi tanı ve tedavi gerektirebilir.
Omuz Ekleminde Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Omuz ağrısı omuzun bir veya birden çok yapısında yaralanma veya hastalığa bağlı olabilir.
Omuz kaslarında zorlanma, omuz kapsülünün hastalıkları, omuz çevresindeki diğer eklem problemleri, kırıklar, enfeksiyonlar, sinir kaynaklı problemler omuz ağrısına neden olabilir.
Bunun dışında omuza yayılan ağrılar boyun omurlarından, akciğer hastalıklarından, Safra kesesi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, dalak travması, kalp krizi gibi iç organ kaynaklı olabilir.
Omuz eklemi çevresindeki içi sıvı dolu küçük kesecikler olan bursalarıda omuzun aşırı kullanılması ile şişme ve inflamasyon oluşabilir. (Subakromiyal bursitis)
Omuz eklemine sıkışma (İmpingement sendromu), kas ve tendon yırtıkları (rotator kuf yırtığı, biseps tendon yırtığı), donuk omuz (adheziv kapsülit) sık karşılaştığımız hastalıklardandır.
Omuz Ağrısı İle Gelen Hastalarda Ciddi Hastalık Düşündüren Bulgular Nelerdir?
Ciddi hastalık olabileceğini gösterebilecek bulgular olarak değerlendirdiğimiz ciltte kızarıklık, ateş, kilo kaybı, travma hikayesi, belirgin kuvvet kaybı, düşük kol testi, açıklanamayan ciddi güç veya duyu kaybı, omuz çevresinde sertlik ve şişlik gibi bulgular hemen tetkik gerektirir.
Bu bulguların olmadığı yeni başlangıçlı ağrılarda hemen tetkik etmek gereksiz cerrahi girişimlerin planlanmasına neden olabilir, çünkü hiçbir şikayeti olmayan hastalarda bile çekilen MRG’de yapısal anormallikler saptanabilir.
Hemen ileri tetkiklerin yapılması hastanın gereksiz bir müdahaleye gitmesine neden olabilir.
Omuz ağrısında mutlaka iyi bir ağrı sorgulaması yapmamız gerekir. Çoğu zaman tutukluk, kuvvet azlığı, omuzu yerinden çıkıyormuş hissi eşlik eder.
Omuz kaslarından kaynaklı hastalıklarda hasta kuvvet azlığı ifade etmektedir, ancak fizik muayenede pasif eklem hareket açıklığı etkilenmemiş olarak saptanır. Donuk omuz hastalarında ise ağrıyla beraber tutukluk olması ve hem aktif hem de pasif olarak eklem hareketlerinin kısıtlanmış bulunması tanıda ipucudur.
Omuz ağrısı ile başvuran hastalarımızda gün içinde sıklıkla yaptıkları işlerin sorgulanması önemlidir. Özellikle kolu baş üzerinde kullanarak çalışıyor olmak omuza aşırı yük bindirmektedir. Yüzme, basketbol, tenis, voleybol gibi sporlarda omuz eklemi zorlanmaktadır.
Omuz Ağrısı Olan Kişi Omuz Ağrısını Azaltmak İçin Neler Yapabilir?
Omuza yüklenmeden aktivitelerinizi yapın.
Ağrınızı artırdığını fark ettiğiniz aktivitelerden kaçının. Ancak doktorunuz önermedikçe omuzu tümüyle istirahate almak ve hiç kullanmamak önerilmez.
Omuz ağrınızı ne tetikliyor? Bunun farkına varmalısınız. Kendimde bel ağrısı yaşadığımda şunu gördüm ki belimi zorlamamak için kalkarken omuzlarıma aşırı yük bindiriyordum, el bileklerinden destek alarak kalkarken farkında olmadan omuz tendonlarımı zorluyordum.
Klinik gözlemlerimde de hastalarımın pek çoğunda eşlik eden bel, diz, ayak bileği gibi diğer bölgelerinde ağrıları vardı. Omuz eklemine yaşantımızda farkında olmadan aşırı yük bindirmekteyiz.
Ağrıyı tedavi ederken yapılan yanlış yüklenmelerin düzeltilmesi önemlidir. Bu nedenle omuz ağrısının tedavisinde sadece omuza odaklanmak yeterli olmaz, eşlik eden diğer eklemlerdeki ağrılarında tedavisinin yapılması gerekir.
İleri yaşta diz ağrısı olup diz protezi olmak istemeyen, gerekli olan cerrahi müdahaleyi öteleyen hastalarımda baston kullanırken omuzun zorlanması ile omuzda tendon yırtıkları gelişmekte.
Yeni başlangıçlı bir omuz ağrınız varsa öncelikle omuz eklemini zorlamadan yaşantınıza devam etmelisiz. Mesela,
🩸Başınızdan geçirerek giymeniz gereken kıyafetleri giymekten kaçınmak, kıyafet giyinirken önce ağrılı kolu giyip sonra ağrısız kolu giymek çıkarırkense öncelikle ağrısız kolu çıkarmak, sonra ağrılı kolu çıkarmak gibi basit önlemler bile ağrınızı rahatlatacaktır.
🩸Ağırlık taşımak zorunda kaldığınızda kolunuzu kaldıracağınız şeye mümkün olduğunca yaklaştırarak almak ve vücuda en yakın mesafede taşımakta yüklenmeyi azaltır.
🩸Baş üstünde yaptığınız aktivitelerden kaçınmanız, mümkün olduğunca sık kullandığınız eşyaları daha alçak yerlere yerleştirmeniz, mecburen yukarıdaki bir şeye uzanmak zorunda kalıyorsanız merdiven kullanmak.
🩸Mümkün olduğunca ağırlık taşımayın, taşıdığınız ağırlığı ne kadar azaltabilirseniz o kadar iyi olur.
🩸Omuz eklemi ve ağrılı bölgeye soğuk uygulama yapılması ağrınızı azaltmaya yardımcı olur. Günde 5-6 kez yapılabilir, en az on dakika uygulanmalıdır, bu süre 30 dakikaya kadar uzayabilir. Ara ara ciltte aşırı kızarıklık olup olmadığı kontrol edilirse iyi olur. Direk cilt üzerine buz uygulaması ile ciltte yanık oluşabilir. Soğuk uygulama yaparken ciltle temastan sakınarak ince bir havlu ile sararak uygulama yapılması soğuğa bağlı buz yanığı oluşmasının önüne geçmek için önemlidir.
Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalarımızın ağrısının neden kaynaklandığını tespit etmek için gerekenlerin yapılmasının ardından tedavi planı oluşturuyoruz. Bu plan hastaya ve hastalığa bağlı olarak değişir.
Kliniğimde uyguladığımız tedaviler fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, ozon tedavisi, kuru iğneleme, kinezyoterapi, prp tedavisi, proloterapi, ESWT tedavisi, akupunktur, kupa tedavisi uygulamalarıdır.