Kalça Ağrıları Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 10 Ortalama: 4.3]

Kalça Ağrıları

Kalça önemli kas gruplarının bulunduğu bir vücut bölgesidir ve kalça ağrıları sık görülen sağlık sorunlarındandır.

Genellikle ileri yaş sebebiyle pek çok bireyde kalça ağrısı ortaya çıkar, ayrıca kalça ekleminin gün içinde en sık kullanılan eklem olması da ağrı oluşma riskini artırır. Bu ağrılar farklı sebeplerden kaynaklandığı için yürüme, hareket etme ve eğilme gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir.

Günlük aktivitelerin yapılmasını engelleyen kalça ağrılarının tedavisinde sorunun kaynağına bağlı olarak farklı yöntemler uygulanabilir.

Kalça Ağrıları Nelerdir?

Kalça ağrıları, kalça eklemlerini hareket ettirirken veya hareketsiz tutarken oluşan ağrı hissidir. Bu ağrılar zaman zaman sadece tek bir tarafı etkiler, bazı durumlarda ise her iki tarafta da hissedilir. Kalçadaki ağrı her zaman ciddi bir sorun olduğunu göstermez, kimi durumlarda uzun süre hareketsiz kalma ve belirli hareketleri yaparken zorlama sonucu kalçada ağrı oluşabilir.

Ayrıca ani ve ters bir hareket yapmak da kalçada ağrı ile sonuçlanabilir. Bu gibi ağrılar, herhangi bir tedavi istemeyen ve birkaç gün içinde kendi kendine geçen ağrılardır.

Ancak uzun süre geçmeyen kalça ağrılarında mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir, çünkü bu tip ağrıların kaynağının anlaşılması için çeşitli testlerin yapılması şarttır.

Kalça Ağrıları Neden Olur?

Kalça eklemleri, gün içinde en sık kullanılan eklemlerdendir ve bu nedenle yoğun egzersizler ile güç isteyen hareketler karşısında kolay kolay aşınmaz. Kalçayı oluşturan leğen kemiği, soket kısmı kıkırdak dokuyla kaplı olan ve harekete imkan tanıyan bir eklemdir.

Kıkırdak doku sayesinde yürüme, koşma gibi aktiviteler sırasında eklemlerin sürtünerek aşınması engellenir. Öte yandan kıkırdak dokuyu aşırı derecede zorlayan bazı hareketler, şiddetli yaralanmalar ve ileri yaş gibi sebeplerden dolayı yıpranma olabilir.

Ayrıca kemik erimesi gibi sorunlara bağlı olarak kırıklar meydana gelebilir. Bu tip sorunların tamamı kalçada ağrı oluşmasına yol açar.

Kalça ağrıları kalça ekleminden, kalçaya komşu dokulardan, bel kısmından veya iç organlardan kaynaklanabilir. Ağrının kalçanın önünde arkasında veya dış tarafında oluşması mümkündür. Kimi durumlarda dize kadar yayılım gösterebilir.

Bebeklik ve çocukluk döneminde gözlenen kalça ağrıları;

  • Gelişim problemleri,
  • Kalçadaki mikrobik hastalıklar,
  • Kalça ekleminde oluşan kaymalar,
  • İltihaplı eklem romatizmaları gibi sebeplere bağlı olabilir.

 

Gençlik ve orta yaş döneminde oluşan kalça ağrıları genellikle dinlenme sonrası artan ve gece hissedilen iltihaplı eklem romatizmalarından kaynaklanır. Yaşlılarda ise;

  • Kireçlenme,
  • Kalça kırıkları,
  • Kötü huylu hastalıklar,
  • Kas zorlamaları,
  • Tendinit ile bursitler gibi sebeplere bağlı olarak gelişir.

Bunların yanı sıra; bel fıtıkları ile çeşitli iç organ sorunları da kalça ağrısı belirtisine sebep olabilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam sonucu alınan aşırı kilolar kalça eklemlerinin zorlanmasına ve bel fıtıklarının oluşmasına yol açar.

 

Özellikle 50 yaş üstü kadınlarda gelişen kalça eklem romatizması da kalça ağrılarının yaygın nedenlerindendir. Ek olarak diyabet hastalarının bazılarında da eklem bölgesinde ve bacaklarda ağrı gözlenir.

Aşırı zorlama, ağırlık kaldırma ve kalça bölgesini zorlama durumlarında kalça ağrıları oluşabilir. Eğer kalçada oluşan ağrı bacağa kadar iniyor ve uyuşmayla birlikte gözleniyorsa siyatik ağrı kaynaklı bir sorundan söz edilebilir.

Kalça Ağrılarında Tanı Yöntemleri

Kalça ağrıları kendiliğinden geçen normal ağrıların yanı sıra, çok daha ciddi sebeplerden meydana gelebilir ve bu nedenle ağrının giderilmesi için sorunun kesin kaynağının öğrenilmesi önemlidir.

Bu nedenle özellikle uzun süredir geçmeyen kalça ağrısının varlığında mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Sorunun doğru teşhisi için öncelikle hastanın detaylı öyküsü dinlenir ve şu görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir:

 

  • Röntgen: Kemiklerin durumunu görüntülemek için uygulanır ve ağrının kemik kırılmaları veya hasarlarından mı kaynaklandığının anlaşılmasını sağlar.
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG): Yumuşak doku sorunlarının tespit edilmesini sağlar.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): X ışınları kullanılarak uygulanır ve kalçanın 3 boyutlu görüntüsünün çıkarılmasını sağlar. Bu sayede ağrının eklem deformelerinden kaynaklı olup olmama durumu tespit edilir.
  • Kan Testi: Kalça ağrılarının romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklardan veya infeksiyon sebebiyle oluştuğu düşünüldüğünde ayırıcı tanı için gereklidir.

Kalça Ağrıları Nasıl Geçer?

Kalça ağrılarının tedavisinde sorunun neden kaynaklandığını bilmek önemlidir. Özellikle yoğun egzersiz, hareketsizlik veya ters hareket yapma gibi sebeplere bağlı olarak gözlenen kalça ağrılarında bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı dindirmede etkilidir.

Kalçaya masaj yapmak ve bölgedeki kas düğümlerini açmak da ağrının geçmesine yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapanlar için zorlayıcı hareketlerden kaçınma ve egzersiz öncesi ısınma, sonrası ise esneme hareketleri yapma kalçada ağrı oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur.

Bunların yanı sıra;

  • Kilo kontrolü sağlama,
  • Beslenmeye dikkat etme,
  • Kalça ve bel bölgesini destekleyen hareketler yapma,
  • Ağrı dönemlerinde istirahat etme ve dinlenme,
  • Kasları güçlendiren yardımcı egzersizler uygulama,
  • Kemikleri güçlendirmek için kalsiyum ve D vitamin takviyeleri kullanma,

gibi yöntemler de oluşabilecek kalça ağrılarını gidermede etkilidir.

Bütün bunlarla birlikte uzun süre geçmeyen ve önlemlere rağmen gelişen kalça ağrılarının tedavisinde, ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar ile inflamasyon azaltıcı ilaçların kullanılması önerilir.

Bu şekilde geçmeyen ve görüntüleme yöntemleriyle sorun olduğu tespit edilen durumlarda probleme yönelik tedavi düzenlenir, gerekiyorsa hastanın düzenli fizik tedavi ve rehabilitasyona katılması istenir.

Uzman ile birlikte ağrıyı gidermeye yönelik uygulanan hareketler sonucu genellikle kalça ağrıları ortadan kalkar. Kimi hastalarda çeşitli enjeksiyonlar bölgedeki fiziksel deformasyonların onarılmasında ve kemik ile eklemlerdeki sorunların giderilmesinde etkili olur.

Ancak hiçbir şekilde iyileşmeyen durumlarda cerrahi operasyona başvurulur. Bunun için planlanan tedavi süreci, uzman hekim tarafından kontrol edilir ve hastanın durumuna yönelik olarak uygulanır. Bu aşamada hekimin önerdiği ek takviyelerin ve ilaçların alınması da gerekebilir.

Yorumlar (4)

AYLARDIR GEÇMEYEN KALÇA VE ÇEVRESİNİN AĞRILARINI GEÇİRECEK BİR İŞLEM VEYA TEDAVİ YOK MUUUUU? PROF’A DA DOÇENTE DE BİLMEM NEYE DE GİTTİK, RÖNTGENİNDEN MR’INA, HACAMATINDAN SÜLÜĞÜNE, NÖRALTERAPİDEN BİLMEM NEYİNE GİTMEDİK, YAPMADIK BİR ŞEY KALDI MI BİLMİYORUM. TEK BİLDİĞİM AĞRILARIN DEVAM ETMESİ.ACİLLLLL YARDIMMMMM.

Merhaba Uzun zamandır benim arka üst bölgesinde (kalça) ağrı var dinlenince veya kendimce egzersizler uyguliyarak ağrısı duruyor
Ama ağır iş veya fazla ayakta durunca agiriyor
Ev doktoru bana kirem ve ağır kesici verdi kısa zaman geçti yine devam eti
Hastahane ye sevk eti uzman hekimler tarafından Röntgen çekildi birşey bulamadılar aynı şekil krem ihtap kurutucu ilaç yazdılar kısa zam geçti yine devam ediyor

Çok teşekkür ederim hocam bilgilendirdiğiniz için bu durumda hangi ağrıkesiçi kullanılır

Doç. Dr. Saliha Eroğlu Demir

Merhaba,
Merak ettiğiniz tüm detayları soruları mail adresimizden salihademireroglu@gmail.com iletişime geçerek sorabilirsiniz.

bir yorum bırakın