Sporcular Neden Hızlı İyileşir? Ben Neden Bu Hızla İyileşemiyorum?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Sporcular kas yırtıklarından/spor yaralanmalarından sonra uygulanan tedavilerle çok hızlı iyileşip sahalara dönüyorlar.  Ben neden bu hızla iyileşmiyorum?

  • Baştaki kas kütlen sporcuya göre çok az. Yoğun sporla birlikte ciddi bir kas kuvvetlenmesi olmakta. Bir yaralanma geliştiğinde yaralanmadan önceki kas kuvvetimiz yaralanmaya bağlı dinlenmek zorunda kaldığımız süreçten sonra geride kalacak olan kas kuvvetimizi belirler. Çünkü dinlendiğimiz her gün kaslarımız zayıflar. Baştaki kas yapımız iyi ise istirahat sonrası kayıp olsa bile elimizde yine de iyi bir kas yapısı olacaktır.
  • Sporcu kadar erken dönemde kontrollerini yaptırıp önlem almıyorsun.
  • Sporcu kadar beslenmene, kilona dikkat etmiyorsun ve vitamin ve mineral desteklerine özen göstermiyorsun.
  • Bir sporcunun sağlığı için kendisi/klubü/sponsoru tarafından harcanacak parayı kendi sağlığına harcamayı düşünmüyorsun.
  • Sporcu profesyonel anlamda yaptığı işine en kısa sürede geri dönmek amacıyla bir çok tedaviyi bir arada alırken sen sadece bir tedavi yaptırıp iyileşmeyi bekliyorsun.
  • Sporcu kadar tedaviye uyum sağlayacak ve egzersizlerini yapacak azmin ve vaktin yok veya varsa da ayırmıyor olabilirsin.

Sporcu işi için, yaşamını sürdürebilmek için tedavisini en erken sürede sonlandırmak zorunda. Çünkü hayatını sürdürdüğü , profesyonel anlamda yaşamı işi; ve zamanında dönemezse aynı pozisyona tekrar gelemeyebilir. Hayatında kaçıracağı ciddi fırsatlar olabilir.

 

Bu demek değil ki her sporcu tedavilerden sonra hızlı bir şekilde eski performansına geri dönebiliyor. Dinlemediğimiz hikayelerin pek fazla farkında olmuyoruz aslında. Yaralanmalardan dolayı sporu bırakmak zorunda kalan pek çok sporcu var. Spor sırasında yıprattığı eklemleri ile genç yaşta ağrı çekmek, sporu bırakmak ve uzun yıllar boyunca ameliyatlar dahil pekçok tedavi olmak zorunda kalan kişiler de var. Hikayelerin hep güzel tarafı yansıtılıyor veya biz öyle görmek istiyoruz.

Spor müsabakası sırasında dizinde bağ yırtığı olan, kafasından darbe aldığı için beyin hasarı riski ile karşı karşıya kalan, ayak bileğinde kırık ve ödeme bağlı uzun süre normal yürüyüşüne dönemeyen sporcuları hatırlıyorum.

Bazı sporcular da erken profesyonel yaşantılarına dönmek pahasına kendilerini riske atıyorlar. Örneğin menisküs ameliyatı veya ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında iyileşme sürecini kısaltmak için pekçok tedaviyi alıp erken spora başlıyorlar. Bunun neticesinde aynı bağ kopması veya menisküs yaralanmasının tekrarı ile karşılaşıp spora daha uzun süre ara vermek zorunda kalabiliyorlar.

Spora gönül vermek önemli. Herkes sporcu olamaz. Disiplin, çalışma, azim gerekir. İlerlemek için zorlanma gerekir. Sakatlık riskini göze alman gerekir. Eklemlerine ve vücuduna aşırı yüklenip zorlamayı göze alırsın. Spor antrenmanları sırasında sakat kalma riskin bile olabilir. Yıllar önce asistanlığımın başlarında jimnastik antrenmanı sırasında boyun omur kırığı ile kol be bacakları felç kalan hastam gibi….

İyileşmek için yola girmek ve size bu yolda eşlik edecek doğru kişiyi bulmak, gerekenleri yapmaya uyum sağlamak ve azimli olmak gerekir.

“Hekim şifa veren değildir, yol gösterendir.”

Sağlıkta buluşalım.

bir yorum bırakın