Sırt Fıtığı Nedir? Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 4 Ortalama: 5]

Omurilik kanalının sırt bölgesinde bulunan kısmı, bel ve boyun bölgesine oranla daha dar yapıya sahiptir. Dolayısıyla sırt bölgesinde meydana gelebilecek olan bir fıtıklaşma durumunda hastalar ciddi rahatsızlık duyabilir. Yani bel ve boyun fıtığına oranla çok daha az görülse de aslında daha tehlikelidir. Tedaviye geç kalınması durumunda geri alınamayacak daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden tedavinin geç kalmadan gerçekleştirilmesi hayati öneme sahiptir.

Sırt Fıtığı Nedir? Neden Olur?

Sırt omurgasında bulunan kemikler arasında kıkırdak bir doku bulunur. Bu kıkırdağın zarar görmesi ya da dejenere olması durumunda yırtılma meydana gelir. Yırtılma ile arada bulunan jelimsi doku dışarı çıkar. Söz konusu dokunun hem sırttaki sinirlere hem de omuriliğe baskı yapması ile sırt fıtığı ortaya çıkar. Sırt fıtığının kendisini ilk olarak sırt ağrıları ile gösterir fakat söz konusu ağrılar pankreastan ya da akciğerlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden sırt fıtığının kesin tanısının konulabilmesi için mutlaka deneyimli bir doktora görünmek gerekir.

Sırt Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Sırt fıtığı kendisini ilk olarak sırt bölgesindeki ağrılar ile gösterir. Söz konusu ağrı zaman içerisinde boyuna ve kollara da yayılabilir. Söz konusu ağrıların sıklığı, şiddeti ve ne süreyle gerçekleştiği gibi durumlar hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Ağrı bazen tek tarafta, bazen ise iki tarafta birden meydana gelebilir. Sırt fıtığında hastaların sık karşılaştıkları diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Boyunda, sırtta ve kollarda karıncalanma,
  • Yürüme bozuklukları,
  • Kollarda, bacaklarda ve karın kaslarında güçsüzlük,
  • Huzursuzluk,
  • Mesaneyi ve bağırsakları kontrol etmede zorlanma,
  • Gövde ve bacaklarda duyu kaybı, hissizlik ve uyuşma.

Sırt fıtığı hastalarının hissettiği ağrılar öksürme, ıkınma ya da hapşırma gibi durumlarda şiddetlenebilir. Eğer idrar ya da dışkı kaçırma ve bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa, hastaların acil olarak ameliyatı alınmaları gerekir.

Sırt Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Sırt fıtığı şüphesi durumunda öncelikle fıtığın görüntülenmesi adına MR ya da BT ile görüntüleme gerekir. Hastalığın ilerlemediği durumlarda doktorlar tarafından hastaya istirahat etmesi ve tuvalet gibi zaruri ihtiyaçlar dışında hareket etmemesi önerilir. Aynı zamanda bu süreçte fizik tedavi ve osteopatik tedavi yöntemlerine de başvurulabilir.

Fizik Tedavi ve Osteopatik Tedavi

Fizik tedavi sırt kaslarının güçlendirilmesi adına çeşitli egzersiz programları uygulanır. Bu sayede sırtta bulunan diskler ve sinirler üzerindeki baskının azaltılması amaçlanır. Fizik tedavi uygulamaları kapsamında buz ve sıcak kompres uygulamaları ile birlikte elektrik stimülasyonu ve ultrason gibi yöntemlere de bavurulabilir. Osteopatik tedavide ise fıtıklaşan bölgedeki çevre dokuların gevşetilmesi amaçlanır. Böylelikle dolaşım artırılır, eklem blokajları açılır ve sırt fıtığının iyileşmesi konusunda ilerleme kaydedilir. Sonuç olarak sıvı akışı önündeki engeller kaldırılır ve hareket kısıtlılıkları düzeltilir.

Sırt Fıtığı Tedavisinde Cerrahi Yöntemler

Eğer yukarıdaki tedavi yöntemleri işe yaramazsa ve omurilik ezilmeye başlayarak kaslarda güç ve duyu kaybı yaratıyorsa, bu durumda cerrahi yöntemlere başvurulur. Sırt fıtığı tedavisinde en sık başvurulan cerrahi yöntem torakoskopik cerrahidir.

Torakoskopik Cerrahi

VATS olarak da adlandırılan torakoskopik cerrahi yönteminde gelişmiş optik kameralar ve video ekranları kullanılır. Söz konusu kameralara göğüs kafesinin içinden geçer ve önden ya da yan taraftan sırt omurgasına ulaşır. Bu yöntemin öne çıkan avantajları şu şekildedir: Doku diseksiyonu daha azdır, kan kaybı minimum seviyededir, hastanede yatış kısadır, iyileşme hızlı gerçekleşir ve ameliyat sonrası ağrı azdır.

Aynı zamanda omurganın yan kısımlarında bulunan sırt fıtıklarında mikroskop ya da mikrocerrahi yaklaşımlar ile sırt tarafından içeri girilir ve fıtığın çevresinde bulunan kemikler çıkarılır. Bu yöntem posterolateral yaklaşım olarak adlandırılır. Sırt fıtığında uygulanacak olan tedavi yöntemi hastanın durumuna, yaşına, ortaya çıkan belirtilere ve fıtığın konumuna göre farklılık gösterir. Bu yüzden uzman bir doktor muayenesi önerilir.

bir yorum bırakın