Ozon Enjeksiyonu Ağrımın Azalmasına Yardımcı Olur Mu?
Evet, ozon enjeksiyonu faydalı ve ağrının azaltılmasında yardımcı olur. Paravertebral ve intradiskal uygulamalar var. Major ozon uygulaması eklenirse etkinlik artar.
Ancak, hiçbir tedavi de olmadığı gibi tek başına ozan enjeksiyonu da ağrıyı geri dönmemek üzere sıfırlamaz. Yapılan tüm tedavilere eşlik eden sizin tedaviye katılımınızdır.
Ameliyat dahil ağrı tedavilerinden sonra size düşen şeyleri yapmaya devam etmelisiniz ki aynı problem tekrar oluşmasın. Sizin neler yapmanız gerektiğini hekiminizle ayrıntılı olarak konuşmalısınız.
Ozan Enjeksiyonu Tek Seansta Ağrılarımı Geçirir Mi?
Çok yeni başlangıçlı bir ağrı ise akut ağrıda tek bir seans ağrıların geçmesinde etkili olabilir. Ancak, tek seans kronik ağrılarda genelde yeterli olmuyor. Tekrarlayan enjeksiyonlar şeklinde tedavi uyguluyoruz. Haftada iki ya da üçe kadar artabiliyor.
Ozon Tedavisi Sırasında Ozon Enjeksiyonu ile Canım Acıyacak Mı?
Sonuçta cilde bir iğne batıyor ve tabi biraz yakıyor. Ozon gazı ilgili tüm paravertebral alana ve ağrı hattı boyunca yapıldığı için de birçok iğne girişi olmakta, tek nokta değil.
Enjeksiyon Sırasında Ne Tür Komplikasyonlarla Karşılaşılabilir?
Tüm enjeksiyonlarda enfeksiyon en çok korktuğumuz durumdur. Lokal paravertebral ozonun normal kas içi enjeksiyondan bir farkı yok aslında. Kemiğe yapılmıyor, kasa yapılıyor. Kemiğe kadar değerek yaptığımız enjeksiyonlar da oluyor.
İğne giren her yerde enfeksiyon riski vardır. Tabi ki sterilite kurallarına uyarak çalışıyoruz. Ancak steril çalışılsa da risk sıfır değil. Çok nadiren de olsa olabilir.
Kendim belim tutulunca, kendimde de ağrılı noktaya paravertebral enjeksiyon uyguluyorum. Çok da etkili oluyor, hızlı toparlanma ve ağrı kesici ihtiyacında azalma sağlıyor.
Ancak ayırıcı tanı önemli ve bel eğitimi şart. Kendisine dikkat etmeyen kişide tüm tedaviler etkisiz kalıyor. Yani ağrılar geçici süre rahatlıyor ve sonra tekrarlıyor.
Yaygın ağrılarda, fibromiyaljide iğne girişleri çok ağrılı olabiliyor.
Bir de kök basısı varsa ağrısı dirençli ve daha çok enjeksiyon gerekiyor, yanına diğer tedavileri de ekliyorum.
Ağrılarda Herhangi Bir Yan Etki Olmadan Kişinin Kendi Kendine Yapabileceği Tedavileri Nelerdir?
Akut ve kronik ağrılarda duruma göre değişir. Egzersiz, ağrılı bölgesine doğru kullanmayı öğrenmesi, yanlış hareketlerden kaçınması, beslenme değişikliği ve doğru beslenmeye geçiş gibi. En risksiz tedavi beslenme değişikliği aslında.
Antiinflamatuvar beslenme ve detoksa dikkat etmek tüm ağrılarda etkili. Ancak bu beslenme değişikliğinde süre kişiden kişiye çok değişmekte. Kronik ağrılarda yayınlarda üç ay ile bir yıl arasında değişen süreler bildirilmekte. Kiminin kısa süre yapması yeterken kimi biraz daha uzun sürede rahatlıyor.
Bunların yanı sıra;
Diğer tamamlayıcı tıp yöntemlerinden faydalanılabilir.
- Mindfullness
- Meditasyon
- Yoga
- Klinik Pilates
- Gıda takviyeleri
- Gibi pekçok öneride olabilir.
Hep pasif tedavi ve hemen iyileşme peşinde olmak beraberinde komplikasyon da getirir.
Ağrının ne söylediğini anlamak ve onu düzeltmek lazım. Özellikle uzun süren ağrılarda, kronik ağrılarda kişinin de tedavinin içinde olması, aktif rol alması tedavi sürecinden alınacak başarıyı etkilemektedir ve yükseltmektedir.
Sağlıkta buluşalım.