Magnezyumun Vücuttaki Fonksiyonları Nelerdir? Neden İhtiyacımız Var?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Magnezyum vücudumuzdaki temel makrominerallerden biridir. Magnezyum vücudumuzda üç yüzden fazla enzim reaksiyonunda görev yapan bir mineraldir. Pek çok vücut fonksiyonu için vazgeçilmezdir. Kas ve sinir fonksiyonlarında yardımcıdır, kan basıncının düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol alır.

Vücudumuzdaki magnezyumun %50-60’ı iskelet sisteminde depolanır. Kalanı ise kaslarda, yumuşak dokularda ve vücut sıvılarında yerleşir.

Ne yazık ki çoğumuz beslenmemizle yeterli Magnezyumu alamıyoruz. Magnezyum eksikliği bir çok sağlık problemi ile ilişkilidir, bu nedenle günlük magnezyum seviyelerimizin yeterli düzeyde olması gerekir. Yeterli magnezyum alıyor olmak tip 2 şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, migren, Alzheimer hastalığı gibi pek çok kronik hastalıktan korunmakta önemlidir.

magnezyum iceren besinler

Magnezyumun Vücuttaki Fonksiyonları:

  • Kaslarda gevşeme, kas spazmları ve ağrılardan korunma
  • Kalp ritminin düzenlenmesi
  • Kemiklerin korunması
  • Vücutta enerji oluşumu
  • Antioksidan etkinlik
  • Ağrı duyusunun düzenlenmesi
  • Anksiyete azaltıcı ve sedatif etkinlik
  • Uyku kalitesini arttırılması
  • Vücutta iltihabi reaksiyon ve bağışıklığın düzenlenmesi

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yetersiz magnezyum neticesinde iştah kaybı, güçsüzlük, kas krampları, kabızlık, uyuşma, yorgunluk, kan basıncında yükselme, kas zayıflığı, uyku problemleri, depresyon anksiyete, bulantı, kişilik değişiklikleri gibi pek çok şikayet olabilir.

Yüksek Doz Magnezyumun Zararları Neler Olabilir?

Çok nadir bir durumdur. Çünkü vücudumuz aşırı Manzumu idrarla atabilmektedir. Ancak yüksek dozda magnezyum alınması ile bağırsak sisteminde ishal, bulantı ve kramp oluşabilir. Çok yüksek tozlar alındığı taktirde böbrek hastalıkları, düşük kan basıncı, idrar yapmakta zorlanma, bulantı ve kusma, depresyon, letarji gibi problemler olabilmektedir. Böbrek hastalığı olan kişiler doktor önerisi olmadıkça magnezyum desteği almamalıdır.

Magnezyum Kullandığın Diğer İlaçlarla Etkileşebilir Mi?

Bazı ilaçlarla etkileşime olabilir: kemik erimesi için kullanılan oral bifosfonatlar, Tetrasiklin grubu antibiyotikler, kinolon grubu antibiyotikler, diüretikler, proton pompa inhibitörüleri gibi

Magnezyum Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılabilir?

  • Kemik erimesi, kemik sağlığında
  • Şeker hastalığında
  • Kalp damar hastalıklarında, kalp yetmezliği, kalp krizi, Aritmi, hipertansiyon
  • Migren baş ağrısında
  • Premenstrüel sendromda
  • Anksiyetede

Magnezyum farklı mekanizmalar ile etkilidir. Önemli bir kofaktör olup 300 den fazla işlemde görev alır. Kan beyin bariyerini geçerek sinir sistemi üzerine etki sağlar. Gaba sentezini arttırır. Depresyon, kaygı ve uyku üzerine olumlu etkileri bu sayede olmaktadır. Ayrıca sinir sistemi üzerinde nöroplastisiteyi arttırır. Özellikle artmış stres ile aktifleşen kortizol aksını dengeleyici rolü var. Tüm bunlar magnezyumu stres yönetiminde, depresyon, kaygı ve uyku bozukluklarında oldukça etkili bir element haline getiriyor. Özellikle sindirim sorunu yaşayan, fibromiyalji, migren sorunu olan hastalar, depresif ya da kaygılı olan kişilerde tedavide oldukça etkili olmaktadır.

Magnezyumdan zengin besinler nelerdir? : badem, ıspanak, kaju en zengin besinlerdir. Bunun yanı sıra fıstık ezmesi, avokado, patates, esmer pirinç, yoğurt, muz, yeşil yapraklı Sebzeler, incir, kavun, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, fındık, ceviz, tahin, biter çikolata , Susam gibi besinler de de magnezyum oranı yüksektir.

Bu ürünleri seçerken alerjiniz olmaması, organik sebze ve meyve tüketmek, kuruyemişleri mümkün olduğunca kavrulmamış tüketmek ve akşamdan suda bekletmek, baklagil tüketecekseniz filizlendirme yöntemiyle pişirmek önemlidir.

bir yorum bırakın