Hangi Formda Magnezyum Kullanılmalı?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 16 Ortalama: 4]

Magnezyum gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır. Beslenmemizle yeterli magnezyum alabilmemiz tabii ki tercih edilir. Besin kalitesinde son yıllardaki düşme ve kötü beslenme nedeni ile vücudun ihtiyacı olan yeterli magnezyumu alamıyorsanız destek olarak magnezyum kullanmanız önerilir.

Günlük Magnezyum İhtiyacımız Ne Kadardır?

Bu kişinin cinsiyetine, yaşına, sağlık durumuna göre değişmektedir. Günlük aldığımız Elementel magnezyum miktarı önemlidir. Günlük ortalama ihtiyaç kabaca erkekte 400 mg, kadında 300 mg olarak söylenebilir. Magnezyum eksikliği düşünülüyorsa günlük ihtiyacın üzerinde kullanılması önerilir. Magnezyumun etkinliği için D vitamininin yeterli düzeyde olması önemlidir. Yüksek doz magnezyum alınacağı zaman bir seferde almak yerine bölünerek alınması tercih edilir.

magnezyum nedir

Hangi Magnezyum Formunu Kullanmalıyım?

Bu sorunun cevabı magnezyum kullanımından beklentinizin ne olduğuna göre değişecektir. Uyku problemi, baş ağrıları, kas krampları, depresyon, yorgunluk gibi pek çok şikayet olabilir. Şikayetinizin ve iyileşme beklentinizin ne olduğuna göre önerilecek magnezyum formu da değişecektir.

Magnezyum desteklerde tuz halinde bulunur. İnorganik veya organik tuzlar mevcuttur.

İnorganik tuzlarda magnezyum içeriği yüksektir, ancak çözünürlüğü düşüktür ve emilimi kötüdür.

Magnezyum oksit, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, magnezyum fosfat gibi inorganik magnezyum tuzları mevcuttur. Bağırsakta fazla miktarda kaldığı için de bulantı, gaz, ishal gibi şikayetlere yol açabilir. Kabızlık şikayeti olanlarda daha çok tercih edilir.

Organik Magnezyum Tuzlarından Bazıları Şunlardır:

Organik magnezyum tuzlarından bazıları şunlardır:

  • Magnezyum sitrat
  • Magnezyum malat
  • Magnezyum glisinat
  • Magnezyum N-asetiltaurinat
  • Magnezyum L-treonat
  • Magnezyum pikolinat
  • Magnezyum aspartat
  • Magnezyum Taurat

Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir.

Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır. Özellikle enerji ihtiyacının arttığı durumlarda tercih edilir.

Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir.

Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.

Magnezyum N-asetiltaurinat: Migren tedavisinde, kaygının azaltılması, hafıza problemlerinde, Premenstrüel semptomların iyileştirilmesinde, tansiyonun ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olabilir.

Magnezyum L-treonat: Hafıza ve bilişsel fonksiyonlarda iyileşme sağlar. Uyku bozukluklarında faydalıdır. Depresif durum, hafıza kayıpları, stres ve anksiyete gibi bozukluklar da faydalı olabilir.

Epsom tuzu magnezyum sülfat: Vücut banyolarında kullanılabilir. Lokal etkisinden faydalanmak istendiğinde, eklem ve kas ağrılarında, cilt hastalıklarında ve yorgunlukta tercih edilir.

Magnezyum Alırken Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

İshal, bulantı gibi bağırsak şikayetleri olabilir.

Farklı magnezyum formlarının denenmesi ve kişiye uygun formun bulunması doğru olacaktır.

Magnezyumu Hangi Saatte Almalıyım?

  • Yemekten 2 saat sonra magnezyum emilimi için en uygun zamandır.
  • Alınan magnezyum formuna bağlı olarak sabah veya akşam saatlerinde alınması önerilebilir
  • Magnezyum Glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam alınması, malat veya strat içeren formlarınsa sabah saatlerinde alınması tavsiye edilir.
  • Magnezyum mide boşken alınmalıdır. Asidite magnezyum emilimi için önemlidir.
  • Magnezyum aldıktan sonra da 1 saat yemek yememek gerekir.
  • Kombine magnezyum formları uykunuzu etkilemiyorsa akşam alınabilir. Ancak uykunuzu bölüyorsa, uyumanızı engelliyorsa gündüz almanız önerilir.

Magnezyum Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Böbrek problemi olanlar veya böbrek hastalığı olanlar doktorlarına danışarak almalılar.
  • Miyastenia gravis, atriyal fibrilasyon durumlarında.
  • İshal durumunda ishali artırabilir.

bir yorum bırakın