Eliminasyon Diyetleri, Gaps Beslenme ve Fonksiyonel Beslenmeyi Duydunuz mu?

Bu gönderiyi oylayın
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

Eliminasyon diyetleri ile beslenmenin düzenlenmesi, barsaklardaki geçirgenliğin tedavisi ve emilimin düzeltilmesi ile vücudun yenilenmesi ve hastalıkların tedavisi amaçlanıyor.

Barsak geçirgenliği hem içeri girmemesi gereken moleküllerin girmesine, hem de emilmesi gereken maddelerin emilememesine yol açıyor.

İçeri girmemesi gereken moleküller vücut tarafından yabancı algılanarak alerji, otoimmünite gibi problemlere yol açıyor. Bu da kronik hastalıklara giden yolu açıyor.

Emilim bozukluğu olunca ne kadar yersek yiyelim yediğimiz gıdalardan ihtiyacımız olan besin ögelerini alamıyoruz.

Mineral ve vitamin eksiklikleri de kansızlık, el ayaklarda uyuşma, kramp, kemik erimesi gibi problemlere neden oluyor. Kanser gelişimine giden yolu hazırlayan dahi bu.

Barsak geçirgenliği ile oluşan otoimmünitenin tedavisinde öncelikle vücudu aşırı geçirgen barsaklardan gelen antijen yükünden kurtarmak amaçlanıyor. Barsak geçirgenliği düzeldikten sonra yeniden beslenmeye katılan gıdaların vücudun hazır olma durumuna göre yavaş yavaş tanıtılması planlanarak durumun tekrarlamaması sağlanmaktadır.

Eliminasyon da otoimmün hadiselerde diyet başta ağır bir diyet ile başlamakta. Baklagil, süt ve süt ürünleri, gluten, pirinç, patates gibi kesilip devam edilir. Ancak hangi gıdaların kesileceğine tabi ki ayrıntılı bir hikaye ve muayene sonrasında kişi bazlı karar verilir.

Eliminasyon diyeti 3-6 hafta kadar yapılıp sonra yavaş yavaş açılmaktadır. Bazen daha uzun süreler gerekebilir. Tetikleyen besin bulunup ona başlanması ötelenir ve o besin İki üç hafta sonra tekrar denenir.

Amaç bir süre vücudu dinlendirmek ve yanlış cevabı normalleştirmektir.

Barsak toparlayınca otoimmünite iyileşmeye başlar, beyin sis dediğimiz hafız problemleri, konsantrasyon bozukluğu, alerjiler, ağrılarda iyileşir.

Magnezyum, omega 3. d vitamini, b 12 ve diğer b vitaminleri, selenyum iyot folik asit, glutamin gibi takviyeler de ihtiyaca göre eklenerek diyete uyumun sağlanması ve bu sürenin kısaltılması hedefleniyor. Kişisel bazda değerlendirme ve kan tetkikleri ile takviyelere karar verilir.

Tabi kişinin diyete uyumu, egzersiz, stres yönetimi, uyku gibi diğer faktörlerin değerlendirilmesi ve gerekiyorsa desteklenmesi de tedavinin bir parçasıdır.

Detoksifikasyonnun sağlanması, vücutta ağır metal birikimine neden olabilecek durumlarım önüne geçilmesi de önemlidir.

Daha sağlıklı yaşamak için ilk önce kendi değişimimize hazır olmalı ve gün be gün ufak adımlarla da olsa değişim yönünde ilerlemeliyiz.

bir yorum bırakın