Ben 6 yıl önce gluten diyeti, gaps diyeti bakıp cesaret edemiyordum. O kadar çok ekmek seviyordum ki. Dört sene önce ne olduysa, sanırım 10 aydır yoga yapmak hazırladı beni gerçi, gluten diyetine başladım. Ama tabi arada bozduğum çok oluyordu maalesef. Yine de çok rahatladım. Kabızlığım, ödemim, mide ağrılarım gitti, el ayak uyuşmalarım gitti. Dümdüz bir karnım var. Hemen iki kilo ödemim gitti. Yorgunluk yok. Bozduğumda hemen karın şiş ve ağrı ve yorgunluk oluyordu. Halen ara ara bozup tam yapamasam da kendime inanamıyorum: ekmek ve makarna hayatımdan çıktı.
Ama eskisi gibi üç öğün gluten ya da hamur işi tüketmiyorum.
Devamında bir yıl önce fonksiyonel tıp eğitimine başladım.
Kendim beslenme değişikliğime tahlil yapmadan başlamıştım. Tahliller yapıp destek ekleyince daha hızlı ve kısa sürede toparlama oluyor aslında.
Kendi istemediğimiz, zor gelen şeyleri kötülemek, dışlamak, görmezden gelmek, o da neymiş ki demek daha kolay.
Makalelerde sağlıklı beslenme önemli. İster glutensiz, ister ege tipi… çok çeşitli. Ama beslenmenin sağlıklı olması, diyabet eğilimi olanların şekerden ve özellikle meyve şekerinden de kaçınması önemli.
Bişeyler eksik kalıyor ki iyileşme tam olmuyor.
Stres, çevre faktörü, ağır metaller, epigenetik faktörler yani, metilasyon genlerindeki problemler…
Son yıllarda yapılan yayınlarda çölyak dışı gluten hassasiyetinin neden olduğu şikayetlere yönelik bir süre glutensiz beslenme ile şikayetlerin gerilemesine bakılıyor.
Vaka bazlı yayınlar var. Bazı hastalıklarda ise klinik çalışmalar var. Yeterli değil, ama kendinizde deneyebilirsiniz.
Vaka bazlı romatolojik hastalıkkarla ilgili bir yayında kronik bel ağrısında iyileşme için bir yıla giden bir süre var. Pek çok romatolojik hastalıkta bakılmış. Uzun süren hastalıklarda iyileşme için gereken süre de uzun.
Açık fikirli olup değişime inanmak gerek.
Yaşlanmadan yaş alalım.
Sağlıklı olalım.